Rene de Heer over zijn studiekeuzes en loopbaan

Studiekeuze René de HeerRene de Heer is wethouder bij de Gemeente Zwolle. Hij vertelt over de start van zijn loopbaan en zijn studiekeuzes. Toen René klein was had hij drie dromen: piloot, dierenarts of leraar. Het is de lerarenopleiding geworden, richting aardrijkskunde en geschiedenis. Niet alleen omdat hij de vakken boeiend vond, hij wilde ook graag voor de klas staan. De uitdaging zat in het koppelen van lesstof met de belevingswereld van leerlingen.

 

Achteraf gezien had de docent gelijk


Als iedereen natgeregend de klas in kwam, ging Rene’s les over het ontstaan van regen. Aan het einde van de HBO studie raadde Nico Lettink, een docent, hem aan om verder te gaan met studeren. Achteraf gezien had deze docent gelijk, zijn leermentaliteit paste bij universitair onderwijs.

Na het behalen van zijn doctoraal zakte de leermotivatie.Door een gebroken voet liep René vertraging op en het laatste studiejaar zou hij zelf moeten bekostigen. Hij besloot te gaan werken. Maar, dat was makkelijker gezegd dan gedaan.

Andere baan ondanks zijn studiekeuze

Het was 1996 en de arbeidsmarkt was beroerd voor startende docenten. Bij het arbeidsbureau kreeg hij de stempel ‘onbemiddelbaar’. “Dat moet je niet tegen mij zeggen, vertelt René, dan komt bij mij de strijdlust naar boven.”

Van docent naar bureauredacteur

Per toeval kwam hij bij een uitzendbureau in contact met Erik van Berkel, een communicatie- en verkooptrainer. “Rene, zei Erik, als je les kunt geven op een middelbare school, kun je ook medewerkers communicatie skills leren. Hier heb je een telefoonboek, ga maar bedrijven bellen en trainingen verkopen. Als dat lukt krijg je bij mij een contract.“

Rene besloot er op in te gaan, maar tegelijk kwam er iets anders op zijn pad. Bas, een goede vriend werkte bij het SBS 6 programma, Hart van Nederland, en René mocht een dag meelopen. Ook daar werd hij meteen in het diepe gegooid.

Bas had telefoondienst, maar was in geen velden en wegen te bekennen. Of Rene niet even kon inspringen….Die bewuste middag heeft geleid tot een kennismakingsgesprek bij SBS en tot de functie van bureauredacteur.

Hij had nooit kunnen voorspellen hoe zijn loopbaan zou verlopen

De baan had niets meer te maken met zijn studie en uiteindelijk is René nooit docent geworden. Rene komt op zijn woorden  terug. “Eigenlijk is geschiedenis de basis van alles, als je de geschiedenis van een land niet snapt, begrijp je ook niet hoe een cultuur is ontstaan”.

Na zijn studie had hij nooit kunnen voorspellen hoe zijn loopbaan zou verlopen. Hij is tevreden met de loopbaankeuzes die hij heeft gemaakt en deed dit op basis van zijn drijfveren. Hij adviseert iedere leerling om goed na te denken over waar voor hem of haar de uitdaging in zit.

Als je loopbaankeuzes baseert op drijfveren, kom je uiteindelijk terecht in banen die bij je passen. Maar, je hebt wel wat lef nodig om kansen die zich voordoen te grijpen. Zeg niet te snel nee, je kunt vooraf niet voorspellen waar het allemaal toe leidt.  

Geef je reactie